Tang som gjødsel, lang tradisjon!
TANGHØSTING
Tang ble brukt som gjødsel, fortrinnsvis i potetåkeren, men også rundt bærbusker og epletrær. På Jomfuland har de fortalt denne historien, det var spesielt viktig her da tangen holdt på fuktigheten i jorden og gjødslet samtidig. Det var også mangel på dyrefor her ute.
Tangen ble benyttet enten den var ilandskyllet eller den ble skåret fra bergene. Videre måtte tangen fraktes inn på jordene og lagt i store dynger. Rett før potetene skulle settes, ble tangen lagt i mindre hauger så den var lett å spre ut. Når potetene skulle settes, pløyde man opp en får, la tang oppi med greip og satte potetene i tangen. Når så neste får ble pløyd opp, ble det dekket av jord.
Tang ble også brukt som dyrefor. Tang er svært næringsrik og egner seg både til jordforbedring, dyr og mennesker i passelige mengder.
I 50-årene når kunstgjødsel kom for fullt, ble det en lettere måte å gjødsle på, og en naturressurs som tang ble litt glemt i Norge. Men nå er tang på full fart inn på markedet igjen, og snart kanskje vil også Norge starte produksjon av denne viktige naturressursen, som ikke krever ferskvann eller gjødsel.