Ripsbærbusker og andre buskvekster!
Ibsens ripsbærbusker og andre buskvekster – ikke så enkelt å uttale om det skal gå fort, men Ibsen hadde tydeligvis også ripsbusker i hagen sin. For ja, det er en gammel, kjent og kjær plante som har stått, og står i nesten alle hager i Norge. Man anslår at det finnes 2 millioner ripsbusker her i landet!
Rips har vært dyrket for sine gode sylte- og saftebær siden 1600-tallet. Det er få ting som smaker så godt som modne rips med sukker og fløte til på en fin sommerdag eller ripsgelé utover høsten og vinteren. Syrlig, men friskt og deilig! Fulle av sunne C-vitaminer og antioksidanter.
Hvordan plante rips
Du spar et hull som er omtrent dobbelt så stort som rotklumpen. Sett busken ned i plantehullet, og fyll med god jord blandet med Alginure Jordforbedring. Det gir optimale forholde for røttene, og de vil både rote seg raskere, og du vil få en enda bedre plante. Det er en fin tid å plante rips nå på høsten, litt før vinteren kommer.
Vedlikehold av rips
For å få best mulig avling, er det viktig å ikke la det være eldre greiner enn 3 år i busken. Det vil si at du på vinteren skjærer vekk de eldste greinene. Ofte har disse en annen farge enn de greinene som er nyere, så ganske lett å se. Klipp også vekk greiner som krysser hverandre inne i planten, og ta vekk syke og skadde greiner. Husk også på å strø en neve eller to med Alginure Jordforbedring på hver plante på våren, og gjerne et par ganger til i løpet av vekstsesongen.
Ripsgele - Min favorittoppskrift
- Rips
- 2-3 dl vann pr kg rips
- 750-900 gram sukker pr liter saft
- Sil
- Syltetøyglass
Plukk det du orker av rips. Skyll børene og ta bort blader og grove stilker (resten av stilkene kan sitte på). Det er viktig at bærene ikke er helt modne, noen kan gjerne være litt lyse. Ha bærene i en stor kjele og tilsett vann. Mindre vann om bærene er godt modne. La småkoke under lokk i ca 30 min, til bærene har falt sammen. Sil av saften, bruk sil eller klede. Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp. Mål opp sukker etter mengde saft, ha i litt og litt mens du rører. La saften koke uten lokk i 15 min. Fjern skummet. Ta geletesten ved å ta en spiseskje gele på et fat, sett den i kjøleskapet til den er kald, og ta skjeen gjennom geleen. Den skal da være stiv (ikke renne igjnen). Om den ikke er stiv kan du tilsette litt mer sukker og koke den 10 min ekstra.
Fyll så på rene glass, og sett på lokket umiddelbart. La den stå på benken til den er kalt og sett den kaldt. Slik kan den stå i ett og to år, men du kommer til å bruke den fort, og er super som vertinnegave. Den passer til oster, i supper, til kjøtt og vilt (alternativ til tyttebær), på brødskiven, på vaflene.
Ripsgele (oppskrift hentet fra Trinesmatblogg): https://trinesmatblogg.no/recipe/hjemmelaget-ripsgele/